Je eigen huis bouwen

Het is de droom van veel mensen: bouw je eigen huis. Er komt echt heel veel bij kijken bij je eigen huis, niet alleen qua kosten, maar er zitten ook een hoop voordelen aan. Je kunt zelf de indeling en de uitvoering bepalen, en nieuwe woningen worden tegenwoordig erg goed geïsoleerd. Maar er is veel geduld voor nodig. In dit artikel wordt kort besproken welke stappen je allemaal moet ondernemen.

Hoe bouw ik een huis?

Er zijn verschillende fases in het realiseren van een tekening tot aan de bouw van je eigen droomhuis. Het plannen van een woning is namelijk veel werk! De eerste fase is geld en grond: zelf je huis bouwen kost veel geld, dus moet je een manier hebben om het te financieren. Daarna ga je op zoek naar een stuk grond om je nieuwe huis op te bouwen. Als je een stuk grond hebt, kun je over naar fase 2: ontwerp. In deze fase ga je met een architect zitten om je woonwensen te realiseren en het op papier te zetten. Als je helemaal tevreden bent met het ontwerp, dan kun je face 3 ingaan. Fase 3 is de bouw van je woning. Een aannemer gaat met het ontwerp van de architect aan de gang en gaat zijn best doen om de tekening om te zetten in een echt droomhuis.

De kosten

Geen een zelfbouwwoning is hetzelfde, daarom zijn de kosten van een huis bouwen voor elk huis anders. Maar er zijn wel een aantal punten waar je al rekening mee kan houden zodat je al enigszins een idee krijgt hoe duur het gaat worden. Zo variëren de kosten van de grond per provincie, per stad en per straat. Andere kosten dat geen bouwkosten zijn, zijn kosten van leges, aansluiten van de woning op nutsvoorzieningen, ontwerpkosten, verzekeringen en andere onvoorziene kosten. De bouwkosten van een gemiddeld huis liggen ongeveer rond de 1200 euro per vierkante meter. Een gemiddeld huis houdt in dat het een gemiddeld afwerkingsniveau heeft, gemiddelde materialen die gebruikt worden en dat de uitvoering niet zo complex is. Als je alles super nieuw wilt, gaan de kosten natuurlijk ook omhoog. Als je Marktplaats afspeurt naar spullen, dan bespaar je ook een hoop. In dat geval kun je goedkoop een eigen huis bouwen.